Σκοποβολή Αρχική

σκοποβολη - skopovoli - skomat

Σκοποβολή, ένα δυναμικό άθλημα για αθλητές με… επιδόσεις.

Μάθετε Σκοποβολή με τους πιο έμπειρους εκπαιδευτές.

Η Σκοποβολή είναι ίσως – το παλαιότερο άθλημα στην Ιστορία της ανθρωπότητας.  ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ, είναι σε ελεύθερη απόδοση, η επιτυχία του σκοπευτή να πετύχει τον στόχο του από κάποια απόσταση, είτε αυτός είναι σταθερός είτε κινητός (πήλινος στόχος – δίσκοι ή πιάτα, κινούμενος στόχος) με την χρήση όπλου (τόξο ή πυροβόλο όπλο). Τη Σκοποβολή, μπορούμε να τη διακρίνουμε σε δύο βασικές κατηγορίες: (α). στην Αγωνιστική Σκοποβολή, και (β). Στην Σκοποβολή για Ψυχαγωγία.

Ιστορική αναδρομή:

Η σκοποβολή αναπτύχθηκε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου, απ“ όλους τους πολιτισμούς καθ“ όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης προϊστορίας και ιστορίας. Αυτό δείχνει πόσο σημαντική ήταν (και είναι) για τον άνθρωπο. Με τη σκοποβολή, ο άνθρωπος εξασκούνταν στη χρήση των όπλων, βελτίωνε την ικανότητά του στο κυνήγι ή τη μάχη, διασκέδαζε και τέλος, επιδείκνυε τις ικανότητές του (ας μην ξεχνάμε ότι η στα παλαιά χρόνια ο άνθρωπος ήταν υποχρεωμένος να υπερασπίζεται μόνος του τη ζωή, την περιουσία και την κοινωνία του)! Πολύ περιγραφικές είναι οι σκηνές των αγώνων που αναφέρει ο Όμηρος στην Ιλιάδα, όπου αναφέρεται στους αγώνες που οργάνωσε ο Αχιλλέας προς τιμήν του Πάτροκλου και στην Οδύσσεια, όπου ο Οδυσσέας περνάει με το τόξο του ένα βέλος από το «μάτι» των τσεκουριών, πριν σκοτώσει τους μνηστήρες -με θανατηφόρα ακρίβεια! Ακόμη, διάφορες αρχαίες παραστάσεις και τοιχογραφίες μας δείχνουν την εκγύμναση των αρχαίων Ελλήνων στα όπλα και το κυνήγι! Στην Άπω Ανατολή και την φεουδαρχική Ιαπωνία του 16ου-17ου αιώνα, η εξάσκηση της σκοποβολής (Τοξοβολία) μέσα από την θεωρία και την ανάπτυξη του Ζεν, πήρε τη μορφή της συνδυασμένης πνευματικής και σωματικής άσκησης και έναν τρόπο για να φθάσει ο ενασκούμενος στην τελειότητα. Στην Ευρώπη της εποχής αυτής, είναι αλήθεια ότι η σκοποβολή κάποια στιγμή πέρασε στα χέρια των «ευγενών» και των αριστοκρατών της εποχής. Γρήγορα όμως, λόγω της δημοτικότητάς του αθλήματος ξανακέρδισε τη θέση της και σήμερα είναι από τα πιο γνωστά και διαδεδομένα αθλήματα. Κι όχι μόνο σε Αγγλία, Γαλλία και Γερμανία. Σε ολόκληρη την Ευρώπη υπάρχουν Σύλλογοι, Σωματεία και Όμιλοι που ανέβασαν το άθλημα της Σκοποβολής σε Σκοπευτική Τέχνη. Συνδυάζοντας τη Σκοποβολή με το κυνήγι, οι σύλλογοι αυτοί αριθμούν σήμερα εκατομμύρια μέλη, χωρίς να υπολογίσουμε τα αντίστοιχα μέλη σε Αμερική και Ασία .

σκοποβολη

Η σύγχρονη εξέλιξη του αθλήματος:

Το άθλημα της Σκοποβολής είναι ένα από τα εννέα αθλήματα, τα οποία περιελήφθησαν στο Ολυμπιακό πρόγραμμα από τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896. Στη χώρα μας, το άθλημα της Σκοποβολής έκανε την εμφάνιση του στους πρώτους ανεπίσημους αγώνες που έγιναν το 1892.Το 1894 περιελήφθη ως επίσημο αγώνισμα στο πρόγραμμα των αγώνων «Ελευθέρια» της Τήνου, στους οποίους αγωνίστηκαν σκοπευτές στη βολή με τυφέκιο 200 μ. και σε στάση πρηνηδόν. Τη μοναδική διάκριση της Ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1920 στην Αμβέρσα επέτυχε η ομάδα της Σκοποβολής με τους : Α. Βρανόπουλο, Α Θεοφιλάκο , Ι. Θεοφιλάκο, Ι. Μωραϊτίνη, Ιάσων Σάππα, και Γ. Βαφειάδη, η οποία κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στον αγώνα βολής με πιστόλι 30 μ. Το 1932 το άθλημα της Σκοποβολής αποσπάται από τον Σ.Ε.Γ.Α.Σ και ιδρύεται η ΣΚ.Ο.Ε., από 7 αθλητικά Σωματεία που καλλιεργούσαν αγωνίσματα της σκοποβολής. Σήμερα, τα αγωνίσματα σκοποβολής καλλιεργούνται σε 48 νομούς της χώρας με πάνω από 250 αθλητικά Σωματεία – μέλη της ΣΚΟΕ, με 11.000 περίπου εν ενεργεία σκοπευτές και σκοπεύτριες.

Λίγα λόγια για το site του Σκοπευτικού ομίλου Αττικής:

Το site του ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΚΟΜΑΤ, που μόλις επισκέφτηκες δεν είναι η αφετηρία, αλλά ούτε και ο τελικός προορισμός, του μεγάλου ταξιδιού της Σκοποβολής στην χώρα μας. Η Σκοποβολή είναι ένας σταθμός ακόμα στον… ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΑΤΤΙΚΗΣ. Λίγοι άνθρωποι οραματιζόμαστε κάτι μεγάλο…, κάτι διαφορετικό. Αν η σκοποβολή για σένα είναι κάτι ουσιώδες και συμμερίζεσαι το όραμα μας, στον ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΑΤΤΙΚΗΣ μπορούμε να μοιραστούμε σκέψεις, δράσεις, εμπειρίες. Η προσπάθεια μας μόλις άρχισε, το ταξίδι όμως έχει ήδη ξεκινήσει!!!  Αν νιώθεις πως θες να συμμετάσχεις σε αυτό, στόν ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΑΤΤΙΚΗΣ είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε στην επιβίβαση σου. Εδω μεσα μπορείς να ρίξεις μια κλεφτή ματιά στην σκοποβολή, μια ματιά γνωριμίας με το άθλημα, ή να πάρεις την μεγάλη απόφαση της μόνιμης επιβίβασης. Το μόνο που μπορούμε να υποσχεθούμε εμεις εδω στον ΣΚΟΠΕΥΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΑΤΤΙΚΗΣ είναι πως σε περιμένει μια μεγάλη παρέα από φίλους και φίλες σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μια παρέα με αρχές, αξίες και μεράκι για την αθλητική σκοποβολή.…, όλα τα άλλα είναι δική σου υπόθεση!!!!

Ο Σκοπευτικός Όμιλος Αττικής είναι επίσημο μέλος της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Ελλάδος – ΣΚ.Ο.Ε. και έχει λάβει την Αθλητική Αναγνώριση από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, με αριθμό απόφασης 1823/17.02.2003 και με αριθμό μητρώου ΦΑ16.